Uitreiking cultuurprijzen tijdens unieke show: broer & zus krijgen Cultuurprijs Grote Verdienste Broer & zus Denis 'Donneke' (84) en Gaby (70) Mols kaapten tijdens de 25e editie van de Heistse Cultuurprijzen de titel Grote Verdienste weg. Hun jarenlange inzet voor de Sint-Jansvrienden uit Wiekevorst ging aan de Cultuurraad niet onopgemerkt voorbij. De uitreiking van de Cultuurprijzen vond plaats in CC Zwaneberg.

Jubileumeditie

Ter ere van het jubileum maakte de Cultuurraad er een unieke editie met ware showbizz-elementen van, waar de Heistse verenigingen extra in de kijker werden gezet. En niet te vergeten: ook de winnaars van de mooiste tekening, het strafste opstel en boeiendste kortverhaal kregen traditiegetrouw een prijs. Op voorhand kregen alle verenigingen de kans om filmpjes van zichzelf in te sturen. Geïnteresseerden konden een filmpje door de filmclub laten maken. Het resultaat werd gemonteerd in stukjes van zo'n twintig seconden. In totaal namen ongeveer zeventig verenigingen hieraan deel. Zij die dat wilden, kregen ook een plaatsje in het superdikke en feestelijke jaarboek. Nadat de filmpjes van de deelnemende verenigingen werden voorgesteld, werd uiteraard overgegaan tot de eigenlijke uitreiking van de cultuurprijzen in de categorieën Beloftevolle Debutant - gewonnen door artieste Aalex Vertommen - en Opmerkelijke Prestatie - gewonnen door acteur en muzikant Witse Lemmens.

Trofee De Grote Verdienste

 De ‘Grote Verdienste’ gaat dit jaar naar Denis 'Donneke' en Gaby Mols van de Koninklijke Fanfare Sint-Jansvrienden uit Wiekevorst. Zij krijgen deze prijs omdat zij werkelijk de verpersoonlijking van de vrijwilliger zijn. “Ik ben intussen al bijna 71 jaar muzikant bij de Sint-Jansvrienden”, vertelt de 84-jarige Donneke Mols enthousiast. “In totaal zat ik ook zo'n veertig jaar in het bestuur, waarvan 28 jaar als voorzitter. En ik zorg er nog altijd voor dat de pupiters elke week klaar staan voor de repetitie, dat het afval gesorteerd is en dat het gras aan de zaal afgereden is.” Toen Donneke besliste om de voorzittersfakkel door te geven, was het zijn zus Gaby die zijn plaats innam. Zij is actief bij de toneelkring van de Sint-Jansvrienden en was er op haar beurt twaalf jaar voorzitster. In die periode werkten de Sint-Jansvrienden ook aan een nieuw onderdak, zaal Sint-Jan, die in 2007 in gebruik werd genomen. “De aanloop daarnaar was geen gemakkelijke periode, zowel voor de vereniging, als voor mezelf”, herinnert Gaby zich. “Ik lijd inmiddels al dertig jaar aan kanker, en net op dat cruciale moment maakte ik zelf ook een moeilijke tijd door. Uiteindelijk is onze zaal er toch gekomen, en het is een resultaat waar we trots op kunnen zijn”, vertelt ze vastberaden.

foto: met dank aan Peter Van Bree